Reklamens historia

Reklam är inget nytt påfund utan har funnits mycket längre än man kan tro. Faktum är att man har hittat väggmålningar i Pompeji. Dessa väggmålningar annonserade olika tjänster och varor. Även i Egypten har man hittat papyrusaffischer som saluförde tjänster. Huruvida det fanns genomtänkta strategier går bara att sia om. Men vad som går att slå fast är att det alltid varit viktigt för företag att synas. Över tid har reklamen utvecklats och sett mycket olika ut. Reklamen fick dock ett stort uppsving under industriella revolutionen när bättre teknik togs fram. En anledning var att man kunde använda tekniken för att nå ut till flera.

Industrialismens betydelse för reklamen

Det är inte så konstigt att reklamen blev allt viktigare under den industriella revolutionen. Genom att tekniken utvecklades kunde man producera fler varor snabbare. Detta ledde till att det blev allt viktigare att locka konsumenterna att köpa just de produkter man sålde. Så då blev det vanligare att man satsade på reklam för att nå ut. Det blev också lättare att nå ut över större områden och att skapa till exempel loggor billigare. Tidigare var det mer vanligt med handmålade affischer som kostade mer och det var näst intill omöjligt att trycka upp i stora volymer.

Kändisar som marknadsförare

När filmindustrin växte i slutet på 1920-talet så insåg man snabbt att Hollywoodstjärnorna kunde användas strategiskt vid marknadsföring. De var glamorösa och vackra, vilket gjorde att framför allt skönhetsindustrin kunde sälja mer produkter. Även modebranschen kunde växa då vanliga människor ville klä sig precis som stjärnorna. Det är något som fortfarande används och det är nog få som inte sett en filmstjärna göra reklam för hudvårdsprodukter. Det är lätt att se hur skönhetsideal ändrats över tid och då har kändisar varit bidragande. Idag kan man också notera hur exempelvis Hollywoodstjärnor spelar en stor roll i politiska debatter och skapa opinion i många olika frågor. Så reklam är inget nytt men reklamen utvecklas och förändras över tid.