Personligt varumärke med Petter Stordalen

Petter A Stordalen är norrmannen som är i full färd med att bygga upp ett eget imperium av hotell, både i Norge men också i Sverige och i en del andra länder i Norden. Han har vägrat att börsintroducera sitt företag för att, som han menar, kunna gå sin egen väg utan att hamna i klorna på riskkapitalister. Hur lyckas han med marknadsföringen och hur bygger han en stark företagskultur inom sin hotellkedja? Svårt att säga, men en sak kan man nog slå fast. Han vet hur man bygger ett personligt varumärke. Med positiv energi, sociala medier som verktyg och små roliga filmklipp med ett tydligt budskap om att älska måndagar går Stordalen hem i breda folkliga lager och inte endast inom finansvärlden där han väl egentligen hör hemma mest. Trots det är han en person som framstår som glad, folklig och en positiv företagsledare. Det genomsyrar också hotellen som han äger.

Han har även lagt energi på att utmåla hotellen som miljömässigt hållbara, med gröna tak, solcellsanläggningar och annat som gör att hotellen framstår som mer miljövänliga. Petter Stordalen menar att som ledare behöver man tydliga ståndpunkter. Särskilt i de kriser som han menar förr eller senare dyker upp för alla. Han pratar ibland i klyschor och säger till exempel saker som att ansvar inte är något som man får utan som man tar. Han menar även att man bör vara “brutalt” ärlig. En åsikt som kanske inte alltid är så lämplig eftersom situationer kan vara olika och göra att man behöver anpassa sig.

Petter Stordalen har som ett led i att bygga ett eget varumärke för sig själv på senare år börjat titta även utanför hotellbranschen. På sistone har han börjat gå utanför branschen för att bygga sitt eget varumärke. Han har till exempel startat en pr-byrå, Storm Communications och så har han tagit ett kliv in i förlagsbranschen. Han har även utvecklat ett eget öl som bryggs.

De tre viktigaste punkterna för god kommunikation är enligt Stordalen dels Storytelling, alltså att kunna berätta och förmedla en historia inom ramen för marknadsöring och PR. Dels att behålla tydliga ståndpunkter, även i kriser och dels ärlighet, ibland av det mer brutala slaget.

Petter A. Stordalen är mest känd som ägare av Nordic Choice Hotels som är en hotellkedja som omfattar hela 190 hotell, och har lite över 13000 anställda. Den årliga omsättningen är på tio miljarder norska kronor. Han bor i Oslo men är även verksam i Sverige med flera hotell i Stockholmsområdet. Han har hunnit bli 55 år gammal.