Marknadsföring med liten budget

Marknadsföring är A och O för att lyckas. Det är dock otroligt viktigt att spendera pengarna väl och inte kasta dem i sjön. Att vara ett litet företag med begränsad budget gör det svårt att konkurrera med större och mer etablerade företag. Som tur är har den digitala utvecklingen öppnat upp enorma möjligheter även för mindre bolag. Här får du smarta tips på hur du framgångsrikt kan marknadsföra ditt företag digitalt utan att spendera en förmögenhet.

SEO

Första steget för att lyckas med digital marknadsföring är att du har en välfungerande och SEO-optimerad hemsida. Att skapa en hemsida är varken svårt eller dyrt, men för att den ska vara optimerad för sökmotorerna krävs det att du läser på ordentligt. Många företag tar även hjälp av SEO-experter. SEO är en förkortning för Search Engine Optimization som på svenska översätts till sökmotoroptimering. Den absolut största sökmotorn är Google. Genom att sökmotoroptimera din hemsida kommer den att synas högre upp i exempelvis Googles organiska sökresultat. Med andra ord betalar du inte för denna form av marknadsföring, men det krävs kontinuerligt arbete för att lyckas. Det finns flera faktorer som påverkar hemsidans SEO. Några riktlinjer som bör följas är:

  • Ha unikt innehåll på hemsidan som stämmer överens med varan eller tjänsten som säljs. Sökmotorerna måste förstå vad det är ni säljer.
  • Hemsidan måste ladda snabbt och vara lättnavigerad. Prioritera funktionalitet före utseende. Stora bilder och videos kan exempelvis göra hemsidan långsam.
  • Ha lättförståeliga titlar och texter som stämmer överens med de sökord ni vill associeras med.

SEM

SEM är en förkortning för Search Engine Marketing som på svenska översätts till sökmotormarknadsföring. Du betalar för att annonsera i en sökmotor, exempelvis via Google AdWords, och för att synas vid vissa sökord. Till skillnad mot SEO är denna marknadsföring betald, men den stora fördelen är att det går att komma igång även med liten budget och du kan snabbt se resultat. Ofta betalar du endast om någon klickar på din annons.