Framgångsrik marknadsföring

Hur mäter man egentligen framgång? Vissa vill kanske använda pengar, förmögenhet och lön som ett mått. Andra vill kanske titta på status. Men är inte framgång egentligen när man har roligt och njuter av sin tillvaro? Hur mycket är 1500 000 kronor i vinst på lotto värt om man ändå inte kan köpa sig en underhållande upplevelse för att man inte har något roligt intresse eller vet hur man roar sig? En Underhållande upplevelse får man även om man lägger en slant på att spela lite grann på någon spännande match eller något annat spännande spel på Unibet.

Att nå framgång kan ju också helt enkelt vara att man är duktig på det man gör och på att nå sina egna mål. Att man känner sig nöjd. Men i denna text så går vi lite närmare in på en mer specifik typ av framgång, nämligen vad som egentligen är en framgångsrik kampanj inom marknadsföring. Det finns flera olika möjliga och potentiella mål med en kampanj inom marknadsföring, så om en kampanj är framgångsrik beror delvis på vad man faktiskt har för mål med sin kampanj. Många framgångsrika marknadsföringstekniker är att följa trender och evenemang, så som t.ex. EM. Det är tidslöst och ibland kan speciella säsonger hjälpa framgången.

Penetration är ett begrepp som är viktigt inom reklam och som vi nu går lite närmare in på. Penetration är något som man kan tycka är viktigare än precision. Precision är ett annat begrepp som egentligen betyder ungefär “hög träff i målgruppen” om man förenklar en del. Visst är precision lockande, så att man kan göra reklam precis till de personer som är intresserade, men problemet är ju att man faktiskt inte på förhand kan säga exakt vilka som till exempel är intresserade av fönsterputsning, guldhalsband eller kanelbullar.

Visst beror det visserligen lite på varorna, eller tjänsterna. Vissa varor, som julgranar, vetemjöl och mellanmjölk, eller någon annan vanlig vara köper nästan alla. Andra varor, som blåa jeans, choklad eller en kopp kaffe med bulle är saker som inte alla vill köpa. Och även om det gäller varor som mer eller mindre alla använder finns olika preferenser. Vissa köper hellre en dyr säng än en billig, om den dyra är skönare. Vissa föredrar vatten ur kranen, andra lägger pengar på mineralvatten på flaska som innehåller en smak av till exempel hallon.

Eftersom man ju inte vet vilka som gillar vad, även om man kan gissa och göra vissa antaganden, kan man säga att penetration är viktigare precision. Med hög penetration når man ut till många personer, och man ökar därför möjligheterna att även nå ut till “rätt” personer, nämligen de personer som är intresserade av en vara eller en tjänst och vill köpa den.

Detta är en av flera nycklar till framgångsrik marknadsföring, men en framgångsrik kampanj mäts inte endast i försäljning eller hur många man når ut till. Det kan även handla om varumärkesbyggande eller med vilken kvalitet man når ut till kunden med. Vad är mest värt, att 100 000 personer känner igen en logga eller att 50 000 personer vet vad ditt företag säljer för produkter? Säg det, den som kan. Vad som är framgångsrik marknadsföring är inte så enkelt att mäta.